Отец Матей Преображенски - изобретателя!

November 1, 2012 11:30 2855

Отец Матей Преображенски - изобретателя
Днес е 1 ноември - Ден на народните Будители.

Искаме да ви разкажем за живота на един от не много известните наши Будители. Известен е като Отец Матей Преображенски, но хората са му казвали Миткалото (от глагола „миткам“, означаващ „скитам“.), защото е обикалял из цяла България.

Решихме да изберем точно този човек, защото малко хора знаят за него и неговия живот, а не трябва да е така. Повечето хора знаят, че той е един от най-близките съратници на Левски, книжовник и че е участвал в Първата българска легия. А колко знаят, че той е учил бойните си другарите как да правят барут по негова рецепта?
Искаме да ви разкажем за Отец Матей Преображенски - изобретателя! Той дори е наричан българския Леонардо да Винчи.

Светското му име е Моно Петров Сеизмонов и е роден в село Новосел (Ново село), Търновско, през октомври 1828 г. Родителите му почиват от чума и рано остава сирак. Замонашва се на 20-годишна възраст. Служи като послушник в Дряновския манастир, след това в Преображенския и в Рилския манастир, където ежедневието му минава в библиотеката. През 1850 г. става учител в с. Балван, а след това заминава за Атон, където прекарва 12 години в един от неговите манастири.

В атонските библиотеки чете много повече светски книги от колкото богословски. Увлича се от механика, математика, физика, философия, медицина. Всички чертежи и формули разпалват въображението на Отец Матей и той проявява невероятна за времето си разностранна инженерната мисъл. Опитва се да създаде Вечният двигател, който му се явява като видение: "И погледнах вътре в реката едно желязно колело право - ама много голямо, от този край на реката чак до онзи, и се въртеше от нас към онзи край", описва преживяното той в съчинението си "Чудное повествование". "Дълго време той кроил и смятал и най-сетне у него узряла идеята да направи на Бяло море воденица, която "сама да се върти", пише проф. Александър Бурмов. Хваща се на работа и за няколко месеца на брега на Егейско море израства фантастичен механизъм. Обаче гръцките (византийските ) монаси се уплашват и мислят, че това е "дяволско построение".

Въпреки, че отец Матей инвестира 8000 гроша в своето изобретение накрая е изгонен от Атон и е обявен за подвластен на дявола. Скита много. От Атон заминава за остров Тасос, а от там посещава Палестина, Ерусалим, Влашко, Русия, Сърбия, след което се завръща в родината в Батошевския манастир. Явно скитането не е охладило ентусиазма му да създаде erpetuum mobile, защото започва нов проект - мелница, задвижвана от пясък.

Ето спомените на Гено Недялков за този проект: "Воденицата може да бъде направена и до пясък и да се кара с пясък. Миткалото правел и опит. Построил едно голямо колело (чарк) от дъски, отвътре кухо. Напълнил го до 1/3 с пясък. Отец Матей предполагал, че като го завърти на ос, пясъкът, като излезе до върха и се спусне надолу, ще бие поставените тук малки полички и ще заема въртението и по тоя начин ще се движи вечно..."

Ето други негови изобретения:

В с. Михалци създава водна помпа, през 1870 изработва вечния календар, който е изрисуван от един тревненски живописец над вратата на Михалското читалище. Захваща се да майстори пушки, също и топ, предшественик на черешовото топче, с което става известен като пръв изобретател на огнестрелно оръжие по нашите земи.

В метоха на Рилския манастир той изобретява от върба два модела пушки, единият от които бил харесан и реализиран от Иванчо Тюфекчийчето-Троенчето в Търново. Някои от изобретените от него пушки били използвани от Ботевите четници и в Априлското въстание.

Хр. Марков пише: "На 5.ХII.1911 г. в Свищов Сава Пенев, въстаник от Ботевата чета, ни показа едничката запазена от него пушка, която се пълни с барут и с патрони. Купил я бил от Троенчето" (История на 9-тях дни на Дряновския манастир, 1912 г.). В първата българска легия в Белград през 1862 г. Матей Преображенски оставя незаличими спомени със своята странна пушка с 12 цеви от дърво, която гръмнала веднъж и се повредила, но гръмнала така, че турците се разбягали, изплашени до смърт.

Отец Матей бил жива енциклопедия – знаел всичко и можел всичко; показвал и раздавал знанията си без да очаква отплата. Основава читалища в селата Сухиндол, Мусина, Михалци, Горно Сливово, Ново село и др.

Организира земеделско дружество в с. Мусина, а през 1872 г. създава първата трудова кооперация в с. Михалци.

Организира зеленчукова градина ”бахча” и учи селяните как да я поддържат и експлоатират. Учи народа на практически умения.

Съветва селяните как да орат и копаят, как да отглеждат буби, как да тъкат, как да си поддържат овошките, да отглеждат зеленчуци, лекува болните, изобщо помага на хората и ги учи как да живеят по-добре.

Сам създава и култивира пипера „ отче матей” (още „очматей”, „матейки” - от рода на капийте). След като спечелва пари, купува си кон, наема си помощник и започва да обикаля селата и градовете.

В дисагите му има книги, жития и псалтири, нравоучителни и забавни книжки, календарчета, учебници, няколко речника. Отец Матей написва и над двеста, повече във вид на народни притчи, разкази, издава и 6 книги.

В епохата на пробуждане на поробения български народ отец Матей Преображенски-Миткалото се е ярка личност, която е посветила живота си на своя народ. С основание Захари Стоянов отбелязва за отец Матей: “За него нямаше нищо свято на тоя свят освен благоденствието на народа му, макар и да носеше на гърба си тежкото калугерско звание.”

Отец Матей Преображенски е един от българите заради, които все още пишем Родината си с главна буква. Честит 1 ноември БЪЛГАРИ.

Използвани източници:
moreto.net
genek.info
handguns.g00net.org
narodnapamet.com 24chasa.bg
matey.pr-office.org
georgesg.info