Криворазбрания български еко дизайн

June 5, 2012 09:40 461


Еко дизайнът е хит в световен мащаб и все повече се обръща внимание на природата. Дизайнери и производители доказват, че е възможно да се проектират и произвеждат продукти от екологични материали, които щадят природата. Похвално, нали? Дори и в България има доста добри примери за еко дизайн.

Но! По български засиления интерес към природата доведе до хищническото и експлоатиране с цел бързо печелене на пари. Ето един пример. Вижте в защитената местост Лиман, намираща се в община Аврен, Област Варна какво "дизайнерско" заведение в еко стил открихме. Тази територия е с площ 5.20 хектара и още през 2002 г е обявена като национално-значима за опазване на специфичните животински и растителни видове в района.

Някой умник е съзрял възможността да изкара бързи пари като е направил бар под открито небе, като целия дизайн е в тон със заобикалящата среда. Прословутото българско желание за собственост е проявено тук много брутално. Еко бара - Green Bar Under Sky е защитен от присламчването на неканени гости с БОДЛИВА ТЕЛ. Ужас!!!!!!!!!!!!! На всичко отгоре има табела и не може да има извинение от типа: "Ама....аз не знаех". На табела пише, че е забранено сторителството, лова и риболова, безпокоенето на всички животни, късането на всякаква растителност, дори пашата на домашни животни и т.н..

И на всичкото отгоре българския предприемач, като се знае колко му е морала решил да огради и зашити своето творение от други себеподобни. Така е в България, дори имаме поговорка: "Който превари, той натовари". Сигурно посетителите на Green Bar Under Sky са чужденци, който са развеждани из района и като се заморят се освежават сред страхотната българска природа. Сигурно това е и отбрано място за частни партита. Както винаги при нас нещата продължават да са криворазбрани. До кога ли? Ще се радваме да чуем вашето мнение как можем да спрем подобни самоиниициативи, защото ни писна от тях.

местност Лиман местност Лиман местност Лиман местност Лиман местност Лиман местност Лиман местност Лиман местност Лиман местност Лиман местност Лиман местност Лиман местност Лиман


pinterest-9528c.html