Нова пейка в Морската градина на Варна

October 3, 2014 14:20 1525

Ако скоро сте се разхождали в Морската градина на Варна няма начин да не сте забелязали готината червена пейка на полянката до Морското казино.

Почти на всеки, който е ходил в чужбина му прави впечатление, че градската среда е много по-приятна и красива отколкото у нас. Именно градската среда в чужбина е една от причините хората да са по-усмихнати и по-позитивни.

Едно от основните неща за да си прекараме приятно навън в градската среда е да има улични мебели, около които да се срещаме, да се събираме, да сядаме, да хапваме, да пийваме, да си говорим, да слушаме музика и да се забавляваме заедно. От такива неща имаме нужда в градовете, за да станат те по-красиви и по-приятни и по-приветливи. Те да придават по различен дух на обстановката и да разчупват сиво-бетонната действителност в града.

Затова появата на градската мебел във Варна си е събитие, което няма как да подминем. И да ви разкажем за него.

Пейката си има име и то е: Red bENCH.

Съдатели са работилницата за дигитално моделиране, параметричен дизайн и производство в архитектурата АРХ+201.4. Тази година беше четвъртото поред издание на работилницата. Тя се организира арх.Христо Топчиев и арх. Емил Бурулянов - и двамата възпитаници на Institute for Advanced Architecture of Catalunya, Барселона. Асистенти през тази година бяха арх. Йоана Атанасова, арх. Иван Палазов, арх. Димитър Кьосев, а участниците включваха широк набор от университети – УАСГ, ВСУ „Любен Каравелов“ София, ВСУ „Черноризец Храбър“ Варна, Технически Университет Варна, Университетите в Ковънтри и Грац.


Red bENCH е моделирана в Rhinoceros 3D, кофражът й е генериран чрез Grasshopper 3D дефиниция и след това е изработен на цифрово управляема (CNC) фреза.
Тежи около 800 кг и има размери 2м дължина, 60см височина и 80 см ширина, което доказва възможностите на дигиталното прототипиране и директното производство чрез координатни режещи машини.

Градската обстановка подлежи на дизайн и може да се направи много по-красива и забавна с готини улични мебели, които да ни дадат възможност за повече забавление на открито. Дизайнът на обществени пространства е нещо, на което все повече ще се обръща внимание, защото то влияе на нас и на всички ще ни е по-приятно когато излезем навън да имаме повече поводи за усмивки, срещи и забавления извън кафетата и баровете.

Пейката Red bENCH е много хубав пример за градска мебел. Ето и малко снимки, които направихме.

picture picture picture picture picture picture picture picture picture picture


pinterest-9528c.html