Знаете ли какво точно се случва в банята?

March 14, 2013 12:04 387


Ideal Standard
си поставят задачата да изследват поведението на хората в банята, като целта е да използват събраните данни за създаване на по-добри решения за баня. В проучването са включени семейства от четири страни: Франция, Гермаиня, Италия и Англия.

Чрез поставяне на двуизмерни и триизмерни сензори в банята се проследяват движенията на човешкото тяло и създават картина как в действителност хората използват това пространство. Резултатите са обявени на пресконференцията на Ideal Standard на международното изложение ISH 2013 г. в Бяла книга, озаглавена: „Модели на поведение в банята – как да оптимизираме пространството на банята в модерните домакинства“.

Данните показват реални сцени от семейния живот: родители, които търсят минутки на усамотение от семействата като остават дълго във ваната или душа; бани, които служат и като перално помещение или съблекални; съквартиранти, които са принудени да се мият едновременно. Те потвърждават хипотезата на ръководството, че в "много домове банята не се използва така добре, както би трябвало да бъде”.

За всяка една от баните, участвали в изследването, Ideal Standard създава „профил на банята” на базата на събраната информация. Всеки един профил на баня може да се смята за отправна точка, когато се проектира баня за различни типове нужди. Профилите на баните са създадени от Робин Левин, световнопризнат дизайнер и неофициален директор по дизайна на Ideal Standard във Великобритания. След края на проучването на семействата, които са участвали в проучването са им предложили дизайн как да оптимизират пространството си и в действителност се оказва, че те самите са усещали нуждата от промяна, но не са знаели какво да направят.

Ето и част от резултати от проучването на Идеал Стандарт Интернешънъл:

- Данните от количественото проучване на Ideal Standard показват, че родителите прекарват повече време в банята от средното, особено когато децата им са под 5-годишна възраст.

- По-възрастните хора, които живеят сами или са двойка са по-доволни от своята баня, разполагайки с пространството, веднъж след като децата са напуснали дома. Тази група използва най-много от пространството в банята за съхранение на вещи, въпреки факта, че пространството удовлетворява по-малко нужди от средното.

- За хора, живеещи заедно – например студенти, които споделят общ апартамент или семейства, в които децата са се прибрали от университета, банята е по-скоро възприемана като функционално пространство. Тази група избягва дългите бани и предпочита вземането на душ пред ваната. Тези бани често се съчетават с перално помещение. Никой не доминира в тези домакинства, което означава, че често човекът в банята е подложен на натиск да прави, каквото има да прави и да излиза.

- Бидетата са много разпространени в някои части на Европа и почти непознати в други. От години дизайнерите на бани се чудят колко често реално се използват бидетата. Нашето проучване показа, че извън Италия, където бидетата се смятат за важна част от банята и са често използвани, французите и британците рядко ги използват. Кой колко прекарва в банята?

- Средно човек сутрин е в банята 25 минути и 59 секунди. Британците са най-бързи – 19 мин. 42 сек., с почти осем минути по-бързи от германците (27 мин. 35 сек.), италианците (27 мин. 33 сек.) и французите (27 мин. 11 сек.); - Жените прекарват средно с 1 мин. 13 сек. по-дълго време в банята в сравнение с мъжете;

- Хората под 30 години прекарват средно с 1 мин. 39 сек. повече време в тоалетната в сравнение с хората над 55 г. (най-вероятно си проверяват Facebook-а, отколкото да четат книга!); - Французите са най-големите фенове на ваната – 50% от тези, които разполагат с вана я използват всеки ден поне веднъж;

- 35% от френските домакинства нямат тоалетна в основната баня; - 95% от италианците имат бидета; - групата на 18 до 30-годишните са отворени да споделят пространството в банята. Душовете за двама са по-малко желани от респондентите на възраст над 30 години, а за тези над 50-те банята е изцяло лично пространство; - германците са най-нещастни със сегашната си баня, докато британците са най-щастливи. Ето и няколко изображения от проучването на различни домакинства

– в червено са най-често посещаваните места в банята, колкото по-бледи са цветовете, толкова по-малка е честотата на посещаемост на местата в банята.

Какво се случва във френските бани?

какво се случва във френската баня?

Какво се случва в германските бани?

Какво се случва в германските бани?

Какво се случва в италианските бани?

Какво се случва в италианските бани?

Какво се случва в английските бани?

Какво се случва в английските бани?


pinterest-9528c.html