Велико Търново ще e домакин на EASA (Европейската асамблея на студенти по архитектура) през 2014

November 12, 2012 13:00 387


Велико Търново ще e домакин на EASA


Велико Търново ще домакин на EASA (Европейската асамблея на студенти по архитектура) през 2014.

EASA е най-голямото събитие за студенти по архитектура в Европа. Всяко лято от 1981 г. 400 студенти от над 50 държави се събират за две седмици за да споделят своите знания и опит, да търсят отговори на въпросите за развитието на съвременното общество и как архитектурата може да помогне в тяхното решаване.

За първи път в 31-годишната история на EASA, България ще е бъде домакин на асамблеята, която ще се проведе през 2014 г. Основният конкурент на Велико Търново за домакин е бил Порто, Португалия. Темата на асамблеята през 2014 г ще е Symбиоза.

Целтът на темата е да събуди в студентите по архитектура чувството за свързаност на всички природни явления, равнопоставеността на всички хора и култури, както и не-превъзходството на архитекта в изграждането на утрешния свят. Защото нищо на света не е завършено само по себе си, тъй като е само част от едно по-голямо цяло. Всичко на този свят е свързано. Всяко действие е резултат от друго предходно, и е от своя страна причина за всички последващи действия. Светът е паяжина, в която всяко трептение в една точка кара цялата система да вибрира, в хармония, завинаги. Ето видеото от презентацията на българския екип, с която спечелиха домакинството:

Symбиоза from EASA Bulgaria on Vimeo.


Подобни събития остава ярък отпечатък върху мястото, на което се провеждат, а запознанствата и културният обмен сред студентите оказват безценно влияние за бъдещето им развитие като професионалисти. Страхотно е, че толкова вдъхновяващо събитие ще се случи в България и дано то подейства наистина положително на младите за да останат в България, защото тук има много място за тяхна изява и много неща за промяна, които само те могат да променят.

ЕАСА България ще представи проекта Symбиоза в рамките на Sofia Architecture Week с изложба в сградата на НДК, както и с презентация на 2 декември между 11:00-11:30 ч. в НДК, ет. 5, фоайе. За повече информация: facebook.com/EASA.Bulgaria


pinterest-9528c.html