Стелажи за вино от дървени палети

February 21, 2012 11:46 1833

стелажи за вино  от дървени палети стелажи за вино  от дървени палети стелажи за вино  от дървени палети стелажи за вино  от дървени палети стелажи за вино  от дървени палети стелажи за вино  от дървени палети стелажи за вино  от дървени палети

Използвахме 4 дървени палета за да направим два стелажа за вино. Разковахме част от палетите и направихме дупки за застопоряване на бутилките с гърлото надолу чрез боркорони с два размера. Изтъркахме горната част на дървесината за да подчертаем същността и след това нанесохме покритие на едната със светъл, а на другата с тъмен байц на Jotun. Белият стелаж е за бяло вино, а тъмния за червено вино. Отзад местата за бутилките са облечени с ленен плат, съответно за белия стелаж син плат, а за тъмния – кафяв плат. Капацитета на един стелаж е 24 бутилки.

Използвани материали: Два дървени палета (1,2 х 1,2 м.) Ленен плат Байц (половин литър) Две кутийки с кабърчета и 6 винта Смисълът, който вложихме в дизайна на тези стелажи за вино е, че от непотребни и напълно незабележими неща като дървените палети може да се направят интересни и полезни продукти. Искахме с минимални промени в самите палети като конструкция да създадем стелажите. Чрез изтъркване и байцване премахнахме следите от предишната груба и мръсна употреба на палетите и им придадохме нов и интересен вид, който да е подходящ за новата им функция. Така метафорично ги преродихме, но не като Франкенщайн.

Същността на палетите е естествената дървесина и затова използвахме байцове, които да я подчертаят. От недостатък външния вид се превърна в основно предимство. Тези стелажи смятаме, че са подходящи за обзавеждане на винарни, магазини, които предлагат вино, механи и други търговски обекти, които предлагат вино, изграждане на изложбени сектори на фестивали и изложения за винарната индустрия, я също и като част от лична винарна в дома или в избата.

Смисълът на дизайна е да създава продукти, които да подобряват живота на хората. В друг контекст дизайна показва, че чрез него може да се използват непотребни материали и продукти и те да се преродят в нови такива и да бъдат отново полезни на хората.

В съвременния свят, в който индустриалното производство застрашава да затрупа планетата с всевъзможни полезни и не толкова полезни неща смятаме, че е важно да погледнем и от тази гледна точка – Как да използваме наличните и вече произведени неща, за да им вдъхнем нов живот и нова функция.

Смятаме, че с малка намеса тези продукти са едно наистина интересно решение за стелаж за вино. След малко дизайнерско пипване няма и следа от мръсната визия на палетите и стелажите изглеждат наистина добре.


pinterest-9528c.html