Варненската стена: Гордостта на България

November 27, 2013 13:54 1044Варненската стена: Гордостта на България

Сигурно сте я виждали? Намира се на входа на Варна, преди Аспаруховия мост по посока Бургас.

На тази стена за изрисувани портретите на едни от най-великите българи в нашата история. Първият е на Хан Кубрат, следват: Хан Аспарух, Хан Крум, Хан Омуртаг, Цар Борис І - Покръстител, Цар Симеон І- Велики, Цар Петар І, Цар Самуил, Цар Петар ІІ, Цар Калоян, Иван Александър....Васил Левски, Христо Ботев, Кап. Пенко Войвода, Георги Раковски, Георги Бенковски, Райна Попгеоргиева, Баба Тонка, Паисий Хилендарски.....и накрая има надпис: Кой ще е следващия? Определено няма да е никой от сегашните управляващи.

Ето видео от изрисуването на тази уникална стена на Българската Гордост:Идеята за изобразяването на бележити личности от българската история е на млади варненци от Сдружение "Възрожденци - Варна". За графитите са помогнали СНЦ "ДЕМО", а Дирекция "Култура и духовно развитие" към община Варна е подкрепила идеята с финансиране. Има поставено осветление върху портретите и вечер Стената е изглжда Велико! На страницата на Възрожденци - Варна във feacebook.com може се разгледате снимки от процеса на рисуване.

Всички портрети са нарисувани с графити. Надявам се с тази страхотна иницrатива и реализация спеканите лелки и чички да спрат да говорят за момчетата и момичетата с графитите, че били вандали, които само цапат. Страхотна работа са свършили всички, които са работили за създаването на тази стена. Благодарим ви за вдъхновението.

На днешната дата се навършват 94 години от подписването на Ньойския договор - черна страница в българската история. Страната ни е разпокъсана - милиони българи остават извън границите на българската държава.


pinterest-9528c.html