Проектирането на кухнята започва от уредите

May 27, 2010 14:06 1262

Проектиране на кухняПроектирането на кухнята е голямо и интересно предизвикателство. Това е пространството, в което се извършват най-много дейности. Ето защо е важно да се помисли как тези дейности максимално да се оптимизират. Ето малко повече информация от какво зависи оптимизацията на тези дейности. Още през 19 в. се правят проучвания на движенията, извършвани в кухнята и възможностите за тяхната оптимизация. Разработената през 1926 г. от австрийската архитектка Маргарете Шютте – Лихотски концепция „Франкфуртска Кухня” за първи път третира пътя, изминаван в кухнята и извършените там движения. През 50- те години е развита идеята за работния триъгълник, която се състои в изграждане на ефективно взаимоотношение между пътищата, свързващи основните места за работа в кухнята, за съхранение на запаси, за миене и подготовка на храна. На ден в една кухня се извършват средно 360 различни дейности. За 20 години (според специалистите една кухня се ползва около 20 г.) това прави 2,6 милиона дейности. Ако при всяка от тези дейности се спести малко усилие, малко разстояние и малко време, това би било огромно облекчение за нас. Голяма част от тези дейности са достигане, захващане и преместване на различни неща. За да може това да става бързо и удобно, тези неща трябва да са правилно проектирани и разположени. Има пет основни кухненски зони – Запасяване, Съхранение, Миене, Подготовка и Готвене. В една кухня за домакинство от четирима души на ден се събират около 100 движения от една кухненска зона до друга. Изчислено, е че при кухня със смесени зони (не са проектирани правилно кухненските зони) на ден се изминават 264 м, а за 20 години това правят 1927 км. За кухня с правилно проектиране на кухненските зони на ден се изминават 210 м, а за 20 години това правят 1530 км – спестявате 397 км или 20 % по-малко изминато разстояние. Пътят изминаван в кухнята е свързан с достигане до различните уреди и извършване на определени действия с тях. Ето защо уредите са основата на една кухня и на тяхна база тя се проектира. В зависимос от това какви уреди ще има в тази кухня се определя и как тя ще изглежда. Производителите на мебели често подценяват избора и значението на уредите. Може да чуете от тях следните думи: „Дайте да направим кухненските шкафове, пък уредите после ще ги мислите”. Това е неправилно и доста ограничено мислене. Преди да се започне да се проектира една кухня трябва да се уточни какви уреди ще има, техния брой, какъв е начина на работа на хората, които най-често ползват кухнята, каква е тяхната височина, с коя ръка работят – лява или дясна, ще има ли свободностоящи уреди, ще имали пералня и миялна, имат ли нужда от голяма мивка, какъв ще е абсорбатора и др. Става въпрос за вземане на решение за вида на уредите, т.е. ще имали фурна и микровълнова, хладилника двоен ли ще е или не, вграден или свободностоящ, а не конкретна марка с такива и такива функции и цвят. След като имаме тази информация на нейна основа се проектира цялото кухненско помещение за да може пълноценното да се използва наличното пространство и ефективно да се разположат функционалните зони. Качеството на работа в кухнята се определя от самите уреди, а не от кухненските шкафове, затова те са водещи. Има определена система според, която опитамално да се разположат уредите разделени в зони за да се губи най-малко време и енергия при работа в кухнята. Системата се казва DYNAMIC SPACE. От този линк може да прочетете как трябва да се разположат най-правилно уредите в кухнята според тази система. Следващи път когато обновявате това пространство попитайте за тази система. Ние в студио за интериорен дизайн INDESIGN използваме системата DYNAMIC SPACE при проектиране. Eто линк откъдето може да разгледате наши интериорни проекти. За нас ще бъде удоволствие да проектираме за вас. Ако ви допада нашия стил на проектиране и искате да проектираме вашия дом, офис, заведение, хотел или друго пространство, моля, свържете се с нас, ето нашите координати за връзка. Ако ви харесва тази статия може да я споделите във Facebook: споделяне


pinterest-9528c.html