Читалнята

August 21, 2013 15:36 510


Читалнята е една идея за дневно пространство в Къща - Паметник на културата. Задачата беше да измислим решение на една (по избор) част от целия етаж.

Спряхме се на това пространство, понеже го намираме за невероятно богато на атмосфера и светлина. Разположено е на 3-ти последен етаж, обемът на стаята представлява осмоъгълна призма, като само 3 от стените са плътни. Екстериорно погледнато то е "кулата - наблюдателница" на къщата, но всъщност е ориентирано към вътрешен двор и e най-тихото място.

Стаята е около 18 кв.м. И така - облята от естествена светлина, на тишина и спокойствие - за нас най-логично изглеждаше функцията на тази стая да е Читалня - библиотека, стая за индивидуални занимания (понеже е сравнително малка за група хора). Предлагаме цялостно "облицоване" на стените в етажерки с книги, с възможност за сядане в зоните под прозорците и в централно разположеното кресло.

С естественият дървен фурнир се цели топлина и уют; освен наличието на естествено осветление, сме предвидили и изкуствено - окачени видими осветителни тела и стояща на пода лампа за повече светлина локално в областта на креслото. Ето и някои визуализации:

Читалнята Читалнята

А това е реална снимка на помещението в момента.

Читалнята

Дизайнер: Галя Борисова


pinterest-9528c.html