Имаме нужда от повече улични мебели за повече забавление на открито

July 2, 2013 11:11 817


Вече и официално лятото настъпи и всички прекарваме много повече време навън заедно с всички хора, с които ни е приятно да бъдем. А замисляли ли сте се какво ни е необходимо за да можем да се забавляваме повече на открито? Едно от основните неща за да си прекараме приятно навън в градската среда е да има улични мебели, около които да се срещаме, да се събираме, да сядаме, да хапваме, да пийваме, да си говорим, да слушаме музика и да се забавляваме заедно. От такива неща имаме нужда в градовете, за да станат те по-красиви и по-приятни и по-приветливи. Да, има доста пейки, но ние имаме предвид много по-интересни мебели, които да предразполагат към по-приятно взаимодействие между хората. Самите те да придават по различен дух на обстановката и да разчупват сиво-бетонната действителност в ситито ☺.

Градската среда е страхотно поле за изява на дизайнерите и възможност да покажат какво могат. Ние малко сме свикнали да гледаме да уредим своето си кътче, а общото - мен не ме интересува. Дизайнът на обществени пространства е нещо, на което все повече ще се обръща внимание, защото то влияе на нас и на всички ще ни е по-приятно когато излезем навън да имаме повече поводи за усмивки, срещи и забавления извън кафетата и баровете.

Градската обстановка подлежи на дизайн и може да се направи много по-красива и забавна с готини улични мебели, които да ни дадат възможност за повече забавление на открито.

В нашата Морска Градина във Варна има едни стари (аз ги знам от преди 15 години) каменни столчета, наподобяващи охлювчета, които се намират още на входа. Не знаем кой е дизайнера или по чий проект са, но са много красиви, интересни и тематично свързаин с града. Малко са скрити и не се забелязват лесно, но въпреки това почти винаги са заети. Не знаем колко са били преди, сега са останали десетина. Ако някой знае на кого е проекта на тези столчета/пейки и повече информаиця за тях ще сме благодарни да я сподели с нас за да я публикуваме.

Според нас каменни столчета в Морската Градина са подходящ пример за градски мебели, които предразполагат към повече забавление на открито. На една от снимките се виждат млада двойка "свили се" на едно от столчетата. Трябва да има повече такива улични мебели. Интересно, е че те са много стари и са се запазили и хората продължават да ги ползват, а не като сегашните фабрични и нови пейки, които имам чувството, че са направени умишлено толкова неудобни и неугледни, за да не се задържа много на тях човек .

каменни столове в Морската градина, Варна каменни столове в Морската градина, Варна каменни столове в Морската градина, Варна каменни столове в Морската градина, Варна

Ето и няколко интересни примера, които подбрахме от нета как го правят на запад и как те променят обстановката.

улични мебели улични мебели улични мебели улични мебели улични мебели улични мебели улични мебели улични мебели улични мебели улични мебели улични мебели улични мебели улични мебели улични мебели улични мебели улични мебели улични мебели улични мебели улични мебели улични мебели улични мебели улични мебели улични мебели улични мебели

Ако имате снимки на интересни градски мебели, ще се радвам да ни ги изпратите и ще ги качим тук и в страницата ни facebook.com за да ги видят повече хора. Предполагам, че доста хора ще кажат, че у нас такива неща не се задържат дълго, защото ние сме вандали, не пазим и не ценим труда на другите.

Скоро имаше една инициатива "Фабрика за градско изкуство", там имаха подобен проблем и решението е - "И пак да ги счупят, пак ще ги поправим". Но пък е добре да се помисли и за градски кошчета. Относно тях има два проблема: трудно се откриват и са гнусно грозни. Грдските мебели са много добра възможност за изява, дано само общините започнат да мислят по отворено към тези неща...И дизайнерите да измислят хубави неща...


pinterest-9528c.html