И ние бяхме на Светът на мебелите

April 28, 2015 13:13 971

От 21.04 до 25.04.2015 се проведе изложението Техномебел и Светът на мебелите в Интер Експо Център и ние също участвахме.

По време на изложението Българската група за дизайн - Черга организираха изложба на Български продуктов дизайн, благодарение на която ние успяхме да покажем два наши продукта. В тази изложба можеше да участва всеки дизайнер, но условието беше да е с готов продукт или прототип.

Ние изпратихме два прототипа на наши идеи за продуктов дизайн: модулна дървена библиотека и държач за книги.

Първият е дървена модулна библиотека. Идеята ни беше да създадем модулна библиотека, която да позволи на хората, които обичат да четат и имат много книги да могат да оползотворят максимално наличното си пространство. Всяко жилище разполага с различно пространство за лична библиотека, а размера на библиотеките, които се продават е стандартен, поради което човек не може да си уплътни наличното пространство. Целта ни е ако някой има свободно пространство с широчина 1 м, друг с 2 м, а трети 3, и т.н. той да може да си вземе определен брой модули и да си направи необходимата библиотека.


Основния модул е квадрат с размер 40 х 40 см и е направен е от дървени профили 3 х 3 см. Така библиотеката може да се разраства на височина и на широчина, спорен наличното пространство.


Конструкцията на модулът е лесна и проста, представлява застъпване на хоризонталните с вертикалните дървени профили, които реално са „тухличките” с които се изгражда библиотеката. Благодарение на тази реброва конструкция двата модула се свързват като зъбци един за друг и така цялата конструкция е стабилна.


Идеята ни е всеки сам да може да си сглоби модулите и самата библиотека. Ще е като конструктор за пораснали деца, без пробиване, без рязане и допълнителни неща. Клиента получава пакет с брой дървени профили, съответстващ на броя модули и сам си ги сглобява. А свързването на профилите един за друг ще става чрез нанизването им на метална проволка и завиване отпред и отзад с глуха гайка, като предварително е направена дупка от двете страни на всеки профил. Отделните профили могат да се боядисват в различни цветове за да е по-весела и цветна библиотеката.


Вторият продукт, с който участвахме е Държач за книги. Неговата основна функция е да спира книгите да не падат и да помогне за по-добро организиране в личната библиотека. Изработен е от ламарина с 1 мм дебелина, а размери са: височина– 18 см, дължина – 24 см., щирочина – 7 см. В този случай държача е боядисан в сиво, но е възможна пълна свобода при избор на цвят.


Ето снимки на библиотеката и държача на книги от щанда на Черга.

picture picture picture picture picture picture picture

Ето и снимки от цялата изложба Български продуктов дизайн, които бях част от Черга.

picture picture picture picture picture picture picture picture picture picture picture picture picture picture picture picture picture picture picture

По време на изложението Черга - Българската група за дизайн съвместно Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост организираха конкурс за продуктов дизайн Мебел на годината - Работилница за идеи 2015.

От следния линк може да видите всички проекти, които са участвали в конкурса и съответно победителите.


pinterest-9528c.html