Телевизорът – бъг в интериора

August 29, 2013 12:31 610


Стартираме нова поредица от статии, които ще обединим в една категория: "Митове в интериора". Идеята ни е да споделим различни клишета, които са се наложили в разбиранията на хората за интериорния дизайн като нещо нормално и не ги поставят под съмнение, а те не са в тяхна полза. Искаме да разкрием тези проблеми, защото те ни убиват като камъче в обувката и влошават качеството на живот.

Първият бъг в интериора, за който ще говорим, е ТЕЛЕВИЗОРЪТ.

Като дизайнери, ние проектираме интериора и напасваме нуждите и желанията на клиента към даденото пространство. Но изведнъж си даваме сметка, че при проектирането на всяко жилище се оказваме поставени всеки път в една и съща ситуация: трябва да предвидим най-доброто място в помещението за телевизора. Забелязваме във всяко жилище, че ТВ-то е центъра на стаята, фокусът на вниманието и ключовата точка, където са приковани всички погледи, постоянно, всеки ден. Човек се връща в своя дом: приготвя си храта- гледа ТВ, храни се - гледа ТВ, почива си - гледа ТВ, ляга си - гледа ТВ, понякога дори заспива и телевизорът го гледа.

Дизайнът в основата си е свързан с ползваемостта на един интериор и целта на дизайнера е да проектира това пространство с мисъл как клиентът да го обитава пълонценно. А какво се получава често? Слага се телевизор в дневната, спалнята, детската, дори в кухнята и се получава, че връзката човек-телевизор е най-важната в интериора.

По този начин останалата част от жилището като че ли потъва, изчезва и се обезценява, задоволява само най-базовите нужди. Дори допускаме хипотетично, че ако телевизорът е включен и му се отдава непрекъснато необходимото внимание, то интериорът няма да бъде забелязан и няма да има значение, защото мозъкът е прекалено зает да обработва информацията от телевизията.

Ако може да погледнете отгоре следната ситуация: семейство стои и гледа телевизия безмълвно и консумира предаванията. Връзката човек-телевизия очевидно се поставя над връзката човек-човек и много над връзката човек-дом. За много хора домът е където е телевизорът.

Комфортът на дома за това ли е необходим - за да гледаме телевизия по най-удобния начин?

watching TV

Тогава какъв е смисъла да се проектира интериор, който да отговаря на твоите нужди, на твоя начин на живот, на твоето хоби, на твоята емоционалност, като ти няма да го забелязваш и да го използваш?

Ние не сме против телевизорите. По-скоро искаме да отклоним вниманието от тях и да го насочим към различно качество на живот, което да даде свобода на хората да бъдат себе си и да прекарват времето си по стойностен за тях начин, като общуват с любимте си хора, почиват качествено, правят любимите си неща и така да бъдат по-щастливи.

Доста въпроси възникнаха в хода на нашите разсъждения: Защо сме допуснали телевизията да стане такъв център в дома и живота ни? Замисляли ли сте се, че в дома ни непрекъснато присъстват с глас и образ хора, които не ни познават, но ние добре познаваме? Замисляли сте се, че с лицата от телевизията вечеряме всяка вечер? С тях лягаме и ставаме, а те винаги присъстват гостоприемно посрещнати в най-интимните кътчета в дома ни.

Затваряме се в дома си, за да почиваме, далеч от другите, от работата и колегите, а всъщност с пускането на телевизора отваряме вратата на цяла една вселена от шум, информация, суета, интриги, клюки, песимизъм и плоски шеги... Какво ни притеснява да останем насаме с любимите си хора?

Толкова ли ни е скучен животът, че имаме нужда телевизията да ни забавлява и разнообразява? Нищо по-интересно ли не можем да измислим за забавление? Не можем ли да почиваме на тишина или спокоен музикален фон, без да си инжектираме постоянно лъчението на телевизора?

Все важни въпроси, които имат значение върху начина ни на живот... Ще се радваме да споделите вашето мнение по тези въпроси.


pinterest-9528c.html