Интервю с Иван Димов за дървени къщи

November 10, 2014 10:07 7601


Както знаете ни можем да ви предложим комплексната услуга при проектиране на жилищна къща, която включва архитектурно проектиране и интерион дизайн. А по отношение на къщите имаме голям интерес към дървените къщи и дървените конструкции. Много ги харесваме и такива искаме да проектираме. Около дървените къщи и дървените конструкции има много бивалици и небивалици, всеки чул нещо и недоразбрал. Какви ли не коментари сме чели и затова поканихме Иван Димов от фирма Спонец, който се занимава със строене на дървени къщи с дървени конструкции за повече информация по темата.

Четете, мислете и мятайте предразсъдъците зад гърба си. Те не са във ваша полза.


1. Привет, като начало би ли се представил и с какво се занимаваш?


Казвам се Иван Димов, на 36 години. Завършил художественото училище в Трявна и скулптура във Великотърновския университет. В момента се занимавам със строителство на къщи с дървена конструкция и всякакъв тип дървени конструкции.


2. Как реши да строиш дървени къщи?


Не мога да кажа, че е случайно. Първо имах възможността да работя с хора, които ми показаха класическата българска технология. За жалост те вече не са сред живите. Определено от там получих импулса, който ме подтикна да навляза в дълбините на тази материя. Реших, че това е нещото, с което искам да се занимавам професионално.


3. Какво означава „спонец”?


Това е греда (колона), част от Eленската талпена къща. Предполагам, че думата е българска.


4. Кои са най-големите предразсъдъци на хората относно дървените къщи?


Имам пример. Получавам от клиент планове на къща с молба за оферта, само че проектите са за стоманобетонова конструкция и аз им казвам, че ние строим само с дърво. Отговорът е. Ааа не, ние искаме да е здрава.


5. Кои са най-големите предимства на една дървена къща?


Ако една къща с дървена конструкция е изпълнена технологично правилно то тя има предимство пред всички останали. Вече има материали, които са 100% натурални и позволяват да се изгради дифузно отворена система на външните стени. По този начин къщата сама контролира влажността на въздуха вътре в нея и това създава условия за перфектен микроклимат за обитаване. И това в комбинация с отлична топло и шумоизолация. Инвестицията в такава къща е инвестиция в здраве. От екологична гледна точка не замърсяват околната среда. Ако трябва останките от нея да бъдат изхвърлени те ще се превърнат в хумус за няколко години. Нещо за което повечето хора не се замислят, но е много важно. И най-вече скоростта на строене особено в днешните времена, когато хората искат да получат това което искат на момента. Може би има и други предимства, но за това се сещам в момента.


6. Въпреки, че всеки проект е индивидуален как се съпоставя една дървена къща, като цена и срок на изработка в сравнение с къща със стоманобетонен скелет?


Всички очакват и мислят, че дървената къща трябва да е по-евтина, а според мен не е задължително. Ако искаш нещо наистина качествено няма как да очакваш то и да е евтино. Все пак става въпрос за къща за целогодишно живеене, а не за бунгало или барака за лозето. И стоманобетоновата къща може да бъде и скъпа и евтина. Всичко зависи от това какви материали влагаш, прецизността на изработката и за колко време ще бъде построена. Според мен въпросът не трябва да се поставя. Кое е по евтино? А в каква къща искаш да живееш - евтина или хубава? А хубава не означава скъпа просто някой неща имат съответната стойност. Никой не говори за лукс. Иначе като срок за построяване са несъпоставими.


7. Има ли климатични райони в България, за които дървените къщи не са подходящи?


Според мен не. Примери има достатъчно и то на много години. Въпрос на технология и подбор на материали.


8.Какъв е срока на живот на една дървена къща?


Пак ще кажа примери има в България на стотици години. При новото строителство всичко е въпрос на правилна технология и най-важното поддръжка от страна на стопанина. Много са факторите, които биха скъсили живота на една сграда без значение какъв тип строителство е.

9. Много хора се опасяват, че след време къщата ще започне да скърца при ходене по пода и, че ще се появят дървояди, това така ли е и поддръжката на дървената къща по-сложна ли е?


Това са проблеми, които отдавна не стоят на дневен ред. Просто хората имат само лоши примери пред себе си. Поддръжката не се различава от тази на другите технологии. На тухлена къща също можеш да сложиш дървена дограма или фасада. Е нормално е периодично да искат поддръжка. Къщата с дървена конструкция не е задължително да бъде с дървена фасада. Тогава кое я прави по-различна за поддържане? Покривът е един и същ и т.н. Просто разликата е в качеството на средата за обитаване.

10. Доста хора се се притесняват за сигурността на дървените къщи, издържат ли на земетресения, бури, гръм, наводнения и т.н?

По тази тема има писано и казано твърде много. Не мисля, че мога да кажа нещо ново. Вече всичко е измислено. Проблемът ни е, че ние все още се занимаваме да обясняваме и доказваме неща, които хората отдавна са надживели.

11. Дървените къщи могат ли да се съчетаят със съвременните технологии за енергийна ефективност?

Не само, че могат ами в това е бъдещето, това са последните тенденции. Именно дървените къщи съчетават съвременните технологии. Енергоефективноста е въпрос на правилно съчетание на правилите материали и техните размери и свойства. А съвременна технология означава естествени материали, държа да отбележа продукти от живата природа, като дърво, слама, лен, коноп, кал и техните производни. Поне за мен е така.

12. От какво и къде черпиш вдъхновение?

Постоянно се старая да се информирам да търся отговори на моите въпроси. Когато ги открия се чувствам добре. Нещата, за които говоря тук са изводи, до които сам съм стигнал. Чета, гледам, ходя на изложения (извън България) експериментирам, но само с това не става трябва и време за да ги осъзнаеш нещата. За това и на хората в България ще им трябва време да осъзнаят истината за дървеното строителство. Защото само да им обясняваме колко е хубаво няма да стане. Трябва да им покажем хубави примери за да бъдат убедени. И това ми е основния стимул.

13. От кого си се учил в занаята и „живи” ли са още старите знания на старите майстори?

Наистина първият ми допир до тази материя беше със стари майстори строили и реставрирали музейния комплекс в град Елена. Дали са живи знанията? Ами докато има такива хора като мен и те ще са живи. Има хора мои приятели, с които съм работил и в момента работя и те горят в тази материя. Така, че спокойно, но не бива да се отпускаме.

14. Кажи нещо повече за себе си, каква музика слушаш, как си почиваш и с какво се занимаваш извън работа?

Оо, тази тема не я засягайте. Музика от Jazz през Red Hot до Cyprus Hill, Adele и Megadeth. Най-добре си почивам в планината. Обичам да карам ски, колело, да катеря или трекинг. Между другото съм и планински спасител. Също харесвам и urban разходките.

15. Последните години, като че ли има възвръщане на интереса към дървените къщи и близостта до природата, какви са твоите наблюдения?

Да и аз имам такива наблюдения. Срещам все повече хора, които са информирани, интересуват се и знаят за предимствата и ползите от този тип строителство. Мисля, че това не е мода, а един вид осъзнаване на човека. Защото природата не е нещо временно и ние трябва да живеем по нейните правила. Всяко отклонение от нейните принципи вредят на човека. Това важи и за домовете, които обитаваме.

16. Откъде се снабдяваш с дървен материал и той български ли е?

Това ми е болна тема, искам да работя предимно с български материали. Но е почти невъзможно. За радост специално конструктивния материал, който ползваме е български. Има сертифициран производител в България и намеренията ми са да работя с него. Иначе сме работили и с вносен. По отношение на останалите елементи от дърво имам чувството, че родните производители нарочно не искат да произвеждат качествени продукти.

17. Какви са най-големите трудности, които срещаш в работата си с клиентите и как съумяваш да ги преодолееш?

Да си призная най-големият ми проблем е цената. Защото не мога да направя компромис първо със себе си. Наистина разбирам, че реалността е такава. Хората нямат пари, а искат. Но не мога да им предложа нещо, което е против моите разбирания само за да е по евтино.

18. Какво би казал на семейство, което се двоуми дали да избере дървена къща и такава със стоманобетонен скелет?

Хората трябва да направят информиран избор. Фактът, че се колебаят за дървена къща означава, че тяхната информираност е базирана на стара и оскъдна информация и лоши примери. Ако бяха информирани достатъчно, те нямаше да се колебаят. Защото, гледайки какво се предлага масово на българския пазар и аз бих се чудил доста. Ако трябва да съм честен 90% от фирмите, предлагащи подобна услуга са с объркана технология, която вече е в миналото. Пък и естетически не са много привлекателни, а има толкова много възможности. За да се промени това трябва не чрез ниска цена, а чрез достатъчно на брой добри примери. За радост пред мен не стои такава дилема, защото аз съм твърдо убеден.

picture picture picture

picture

Къщата от снимките е построена от
Иван Димов
Иван Димов
Иван Димов. Повече за дървените къщи може да научите от сайта на Спонец.