Градът офис на Facebook - свобода или затвор?

January 10, 2014 15:31 921


ИТ компаниите създадоха културата на различен дизайн за офис пространствата. Те бяха първите, които се престрашиха да избягат от традиционните офиси и да ги направят комбинация от място за работа, за почивка и за забавление.

Техните офиси са без разделящи кабинети, а са отворено пространство, което дава възможност на хората да общуват и работят заедно. Всички сме разглеждали снимки от страхотно-лудите офиси на ИТ компаните, на някои рекламни агенции и архитуктурни студиа и сме си мечтали да работим в подобна обстановка. Основната причина те да инвестират в различен дизайн на офис интериора е да създадат приятна обстановка за работа, която да стимулира хората да мислят нетрадиционно и творчески. Успехът на тези фирми доказва, че това работи и дизайна има значение.

Ако все още се двоумите дали да инвестирате в различен дизайн на офис интериора, ето две стати по въпроса:

Интериорът в офиса е средство за маркетинг и мотивация на служителите

Защо подценяваме интериора в офиса?


Обаче Facebook отидоха още по-надалеч и съдадоха цял град-офис за своите служитеели. В него има ресторанти, кафета, барове, пералня и химическо чистене, зала с игрални автомати, работилница за велосипеди, дърводелска работилница, сладкарница, магазин за сувенири, автомат за различни ИТ аксесоари, велопътеки, зони за отдих, мостове и даже диви лисици и т.н. На пръв поглед изглежда страхотно: всичко е безплатно, работното място е уникално, можеш да си вземеш бира или нещо друго и да си пиеш на бюрото докато работиш, когато ти "пламне главата" може да излезеш и да се поразходиш по улиците или парковете, може да измайсториш нещо, да поцъкаш на игрички и много други неща, които са забранени по време на работа. Но всъщност, това свобода ли е или е затвор! Работа мечта ли е или е заробване в златна клетка? Как беше за пътя към ада и добрите намерения ...или е прекалено :).

Всички тези удобства са за да не губи време служителя и да напуска работното си място, но така не те ли обсебва работата и компанията? Голяма част от тези удобства са измамни, защото все пак си на работа и не можеш да ги използваш. Ежедневието ти става изцяло свързано с работата и компанията ти осигурява и забавления без да напускаш работното си място. А така не те ли примамва, заробва и изолира от света и по-точно от ИСТИНСКИЯ живот.

Все пак не сме работата, която работим. Ние сме много повече и по-значими от всяка работа. Ние сме много за инвестиране в дизайн на офис интериора, но си мисля, че града-офис на Facebook е по-скоро затвор отколкото свобода? Ще ни е интересно да споделите и вашето мнение. Бихте ли желали да работите в такава затворена макар и красива обстановка?

Градът офис на Facebook - свобода или затвор? Градът офис на Facebook - свобода или затвор? Градът офис на Facebook - свобода или затвор? Градът офис на Facebook - свобода или затвор? Градът офис на Facebook - свобода или затвор? Градът офис на Facebook - свобода или затвор? Градът офис на Facebook - свобода или затвор? Градът офис на Facebook - свобода или затвор? Градът офис на Facebook - свобода или затвор? Градът офис на Facebook - свобода или затвор? Градът офис на Facebook - свобода или затвор? Градът офис на Facebook - свобода или затвор? Градът офис на Facebook - свобода или затвор? Градът офис на Facebook - свобода или затвор? Градът офис на Facebook - свобода или затвор? Градът офис на Facebook - свобода или затвор? Градът офис на Facebook - свобода или затвор? Градът офис на Facebook - свобода или затвор? Градът офис на Facebook - свобода или затвор? Градът офис на Facebook - свобода или затвор?

Снимките са публикувани във форума motivatori.net, а авторът е Илия Варламов.