Може ли да се отопляваме само със свещи и керамични саксии?

December 12, 2013 17:33 10396


Със сигурност сте чели или поне сте чули за англичанина Дилън Уинтар и неговото изобретение за лесен и евтин начин за отопление на помещение чрез... свещи! Тази статия обиколи социалните мрежи и повечето медии. Ето видеото, което е гледано от над 4 млн души:


Как работи системата? Топлината от свещите нагорещява вътрешната част на малката саксия и чрез въздушна конвекция през отвора на голямата саксия излиза струя горещ въздух. Авторът твърди, че с това се отоплява средно голяма стая буквално за стотинки!

Решихме да проверим дали наистина може да се отопляваме само със свещи и керамични саксии и то за 40 ст на ден. Купихме две керамични саксии, метална тавичка, свещи по 12 ст бройката, фолио за готвене и направихме реален опит. Отстрани сложихме фолио за готвене за да не излиза топлината, а да я вкараме отново в саксията. Направихме два опита с фолио и без фолио, резултата е че с него саксиите се затоплят повече. Ето снимки от опита ни с пет свещички:

отопление със свещи отопление със свещи отопление със свещи отопление със свещи отопление със свещи отопление със свещи отопление със свещи отопление със свещи отопление със свещи

И така време е за нашия извод основан на доказателство чрез експериментиране и да разбием или потвърдим мита за отопление само със свещи и керамични саксии за 40 ст. Определено системата излъчва топлина и ако човек си сложи ръката върху горната керамична саксия ще се опари, не като на печка, но е болезнено.

Ако помещението е малко до 10 кв.м. и се сложат 2-3 подобни инсталации тогава то може да се затопли. Но в никакъв случай това не може да се случи само с една подобна система. Имайте предвид, че топлината е поносима за обитаване от възрастни, но не и за малки деца.

Във видеото на Дилън Уинтар помещението, в което той прави опита е 7-8 кв.м. (на око, което една голяма баня) и приемаме, че е възможно отделената топлина да го затопля, но това е невъзможно за стандартно помещение от 15 кв.м. Проблем са и малките кръгли свещички, защото много бързо изгарят и не издържат 4 часа. Ако се сложат по-големи свещи мислим, че ефекта може да е по-добър.

Изодът ни: Митът за отопляваме само със свещи и керамични саксии за 40 ст на ден е РАЗБИТ. За съжаление. За студентска квартира, например малко таванско помещение и ако сложим 3 подобни инсталации тогава може и да се позатопли стаята. Но не забравяйте и топлия пуловер и греяната ракийка.


pinterest-9528c.html