Нека спасим своята морска душа!

April 11, 2012 12:24 287

Морска граидна Варна

Последните дни Варна се разбунтува отново за решението за застрояването на Морската градина. Ние работим и живеем във Варна и няма как да не си кажем мнението по въпроса.

От доста време се опитваме да обърнем повече внимание върху обществените пространства, защото те за разлика от личните пространства все още се подценяват. Не знам какво трябва да се случи да се започне да ценим тези пространства, да ги развиваме и да се инвестира в тях. Искаме да изразим недоволството си от приетото решение за застрояване на Морската градина и да се опитаме да дадем гласност и да се отмени това безумие.

Всеки град си има своя емблема. Ако попитате варненци, а и всеки българин той ще ви каже, че емблемата на Варна е Морската градина. Всеки град си има своя душа. И душата на Варна е нейната Морска градина. Няма нужда от емоционални и лирични отклонения за доказателство, колко важна социална роля има Морската градина за жителите на Варна и нейните гости. Няма човек, българин или чужденец, който да е посетил морската ни столица и да не се е възхитил от нейната градина.

Всеки, който е ходил в чужбина е останал впечатлен от красивите паркове, които има всеки голям град. Предполагам много хора са си задавали въпроса, защо ние в България не можем да опазим своите паркове и градини. Причината е само една. Защото не ни пука за тях. Няма нужда да се оправдаваме и залъгваме, че общината или правителството са отговорни. Просто на нас не ни пука. Всеки си гледа в своето канче и не иска да вземе отношение за случващото се около него.

Последните години с бума на строителството започнахме да обръщаме все повече внимание на пространството, в което живеем, работим и се забавляваме. Списанията са пълни със страхотни интериори на апартаменти, къщи, офиси, заведения, молове, барове, дискотеки и т.н. Това е страхотно и е доказателство, че в България има добри дизайнери. Но, има едно голямо НО! Продължаваме да подценяваме обществените пространства, които обитаваме всички заедно. Причините са много, но основната, според мен е че отговорността и ангажираността е поделена от цялото общество. Ние сме царе на бягане от отговорност и да чакаме друг да защити нашите интереси.

Имаше една много готина мисъл (не знам на кого е): „Всяка изминала минута е нов шанс да променим живота си”. Шанс, че на нас ни пука за Морската градина на Варна. Шанс да спрем приетия Общ устройствен план на града, които позволява застрояването в Морската градина.

Областният управител на Варна Данчо Симеонов заяви, че в неговите правомощия е да отмени това решение. Това ще стане ако се установят нарушения в това решение. Това е доказателство, че можем да променим нещата и не трябва да сме като щрауси, да си заравяме главите и да чакаме някой да ни..............свърши работата. Във facebook има група: Варна може да защити морската си градина. Има и петиция, която може да се подпишете, че сте против това решение. Ето линк към петицията. В групата са над 25 000 души, а подписите около 10 000. На 11 април ще има протестно шествие, което ще започне в 18 00 ч от Община Варна.

Скоро доказахме, че можем да променим нещата. Примерите са AKTA и проучванията за шистовия газ. Нека докажем, че наистина ни пука за Морската градина.

Просто не искаме да си представяме какво ще стане ако се застрои Морската ни градина. Дори сега в почивните дни тя е препълнена с хора и мястото не достига. А ако част от нея стане жилищен квартал къде ще се разхождат всички тези хора. Вместо да се мисли как да се облагороди и развие Морската градина ние обсъждаме дали да я застроим и намалим. Понякога се палим от неща като дупки по улиците и разни политици ни обещават, че щели да оправят пътищата. Що един не се сети и да обещае да облагороди Морската градина, като да сложи нови пейки, подмени осветлението, поддържа и развива тревните площи, развие социалната и роля и я превърне в най-страхотната градина в страната.

Морската градина е душата на Варна. А всички знаем, че ако загуби един човек душата си, той скоро ще угасне като падаща звезда. Уникалността на варненската морска градина идва от нейното естествено продължение към плажа и морето и плавното преливане на парковия с морския ландшафт. Огромно също е значението на морската градина за опресняване и пречистване на въздуха на все по-увеличаващия се и урбанизиращ се град. Проблемът с озеленяването на морската градина рефлектира върху екологичното състояние на целия град. В момента на един варненец се пада по-малко от 1 кв. м зелена площ, докато през 1940 г., когато Варна е била добре озеленена, е имало по 14 кв. м. паркови и озеленени площи.

Дано повече колеги дизайнери и архитекти застанат против това решение. Трябва хората, които се занимават с дизайн на пространства (вътрешни и външни) ясно да изразим мненито си и най-после да се обърне внимание на важността и ползата от добре изглеждащите, добре функциониращите, добре поддържащите се и добре развиващите се обществени пространства. Не може да мислим егоистично и да обясняваме, колко е важно за качеството ни на живот как изглежда и как е проектиран интериора в дома ни, а да не обръщаме внимание на средата, която ни заобикаля.

Ако се замислим, колко време прекарваме в домовете си и колко извън тях ще осъзнаем, колко повече ни влияя заобикалящата среда. Не може да разсъждаваме тесногръдо и да се самозалъгваме, че нашия дом е нашата крепост и е важно ние да подредим своето кътче, а пък извън него, кво ме интересува мен.

Обществените пространства имат огромно значение за емоционалното и психологическо състояние на хората. Буквално казано добре изглеждащите и добре поддържаните обществени пространства влияят върху радостта и удоволствието ни от живота и ни правят по-щастливи.

Вече повече от сто години Морската градина се развива. Основана е по предложение на кмета Михаил Колони през 1881 г. Тогава идеята не среща много подкрепя и се започва 26 декара парк и 130 засадени дървета. Но настойчивостта на кмета, хора около него, заедно с Карел Шкорпил и Антон Новак морската градина е продължила да се развива. За първи път в историята си тя се унищожава.

Нашия дом е нашия град и ние всички сме отговорни за него! Нека спасим своята душа! Тази публикация е по покана на dezona.com. Благодирим им за подкрепата и възможността да изразим мнението си.


pinterest-9528c.html